کابل مفتولی یا سیم مفتولی، یک نوع سیم تک رشته‌ای است که از مس و یا آلومینیوم ساخته شده است و سطح آن توسط یک پوشش عایق دربر گرفته شده است؛ به بیانی دیگر، کابل‌های مفتولی حاصل به هم پیچیدگی چندین رشته سیم مفتول هستند و به این صورت تولید می‌شوند؛ البته در مقایسه با سایر کابل‌های موجود، می‌توان گفت که این مدل از کابل‌ها دارای انعطاف‌پذیری کم‌تری هستند، اما فرایند هدایت جریان برق را به بهترین شکل ممکن انجام می‌دهند.

می‌توان بیان کرد که در ساختمان این کابل‌های مفتولی از فلزات مختلفی از جمله مس استفاده به عمل می‌آید که رسانای بسیار مناسبی جهت انتقال جریان الکتریسیته است.
در اینجا ذکر این نکته حایز اهمیت است که این قابلیت انتقال جریان الکتریسیته به وسیله سیم‌های برق صورت می‌پذیرد و در حقیقت این قسمت‌های داخلی و تشکیل دهنده اصلی سیم‌های مفتولی هستند که نقش اصلی و مهم را در انتقال جریان برق ایفا می‌کنند. در قسمت‌های متفاوت این دسته از کابل‌ها از فلزات و متریال مختلفی از جمله مس قلع اندود، آلومینیوم و مس به کار رفته است. امروزه در بازار برای انتقال جریان برق و الکتریسیته انواع مختلف سیم و کابل مشاهده می‌شود که در این میان کابل‌های مفتولی از بهترین گزینه‌های موجود هستند. این کابل‌های مفتولی هستند که جزء اولین نمونه‌های کابل ساخته شده در این زمینه محسوب می‌شوند؛ به این دسته از کابل‌ها، سیم و یا کابل خشک نیز اطلاق می‌شود که دلیل نام‌گذاری این است که کابل‌های مفتولی دارای انعطاف‌پذیری بسیار ناچیزی هستند.

کابل مفتولی

ویژگی کابل مفتولی

کابل‌های مفتولی با توجه به ویژگی‌هایی که دارند به صورت دفنی در زیر زمین به کار می‌روند. دو ویژگی در این کابل اهمیت بیشتری نسبت به انعطاف‌پذیری دارد مقاومت و استحکام بیشتر کابل است. این مدل کابل‌ها مشخصاتی بین افشان و نیمه افشان دارند. اساسا ولتاژ نامی در نظر گرفته شده برای این کابل‌ها از ۳۰۰ تا ۵۰۰ ولت و یا ۴۵۰ تا ۷۵۰ ولت است. مورد بعدی ضخامت متفاوت این کابل‌ها است یعنی برای آن‌ها ضخامت‌های متفاوتی در نظر گرفته شده است برای مثال ۰.۰۷، ۰.۹، ۱.۲، ۱.۵، ۲.۲. ۵.۳ میلی‌متر را می‌توان نام برد. گفتنی است که سیم نمره ۲۰ با ضخامت ۰.۹ میلی‌متر یکی از پرمصرف‌ترین سیم‌های مفتولی هستند که در عایق‌بندی هم مورد استفاده قرار می‌گیرند. از جمله کاربردهای آن می‌توان به عایق کاری موتورخانه‌ها و گل آرایی در گل فروشی‌ها اشاره کرد. انواع کابل مفتولی در برابر رطوبت و نم از مقاومت بالایی بهره می‌برند و از نظر اقتصادی هم گزینه‌های بسیار مناسبی هستند. ناگفته نماند که در برابر پیچ خودرن و یا ساییدگی هم مقاومت کافی دارند و دسترسی مردم به آن‌ها راحت است. در واقع کابل‌های مفتولی که ساخته می‌شود از سطحی صاف برخوردار هستند و طول عمر بالایی دارن به صورتی که حدود ۷۰ سال به خوبی عمر می‌کنند. 

کاربرد کابل مفتولی

ویژگی‌های این کابل‌های مفتولی باعث ایجاد کاربرد‌های گسترده‌ای در این کابل‌ها شده است؛ برای نمونه می‌توان به حالت فرم دهی و حال دهی مناسب این کابل‌ها اشاره نمود که باعث می‌شود بتوان از آن در بسیاری از صنایع استفاده به عمل بیاید، به همین علت به خاطر برخوردار بودن از ویژگی‌های خاص و مناسب، می‌توان از آن در مکان‌های مرطوب و بسته نیز به کار برد و در این مکان‌ها گزینه‌ی مناسبی جهت به کار گیری است.

علاوه بر موارد ذکر شده، این دسته از کابل‌ها یکی از بهترین انتخاب‌ها برای کابل کشی‌ها و سیم کشی‌های ساختمانی به حساب می‌آید. در مکان‌هایی که امکان نصب ثابت در آن‌ها میسر است و توان روی کابل‌های مفتولی حساب بسیار ویژه‌ای باز کرد؛ بنابراین بهره گرفتن از آن در زیر مصالح مختلف ساختمانی، لوله‌ها و ایستگاه‌های توزیع کننده برق و همچنین تابلو‌های الکتریکی از دیگر کاربردهای منحصر به فرد این کابل‌های مفتولی به حساب می‌آید.

شایان ذکر است که به دلیل مقاوم بودن کابل‌های مفتولی در برابر رطوبت و خیسی و نم، می‌توان بیان کرد که این کابل‌ها از زنگ زدگی بسیار ناچیزی برخوردار هستند؛ همچنین این کابل‌های مفتولی در برابر پیچیده شدن و ساییده شدن مقاومت قابل قبولی از خود نشان می‌دهند.
این کابل‌ها در شهر‌های زیادی از کشور در دسترس افراد قرار گرفته‌اند و بنابراین انتخاب در دسترسی برای مصرف کنندگان هستند. طول عمر بالا درحالی که این کابل‌ها دارای سطح صاف و یک دستی هستند، باعث شده که کاربرد‌های بسیار زیادی برای این کابل‌های مفتولی به ارمغان بیاید.

موارد استفاده کابل مفتولی

شاید این سوال در ذهن شما شکل بگیرد که از این کابل‌های مفتولی می‌توان در چه مکان‌ها و فضاهایی بهره برد؟ همانطور که ذکر کردیم، به دلیل مقاومت بالایی که این کابل‌های مفتولی دارای هستند، در کابل کشی ساختمان‌ها و همچنین مصارف صنعتی بسیار مفید هستند؛  همچنین این کابل‌ها موارد استفاده دیگری را نیز در صنعت برق به همراه دارند. به عنوان مثال در ساخته شدن تابلو برق، کابل‌های لوله‌ای خرطومی شکل و علاوه بر این حتی لوله‌های ساده در نیروگاه‌های برق نیز کربرد فراوانی دارند.

به طور معمول در کابل دانی خوابانده در زیر زمین نیز از کابل‌های مفتولی بهره برده می‌شود. این کابل‌ها دارای کاربرد‌های فراوان و متنوعی هستند که حتی در عایق بندی، رابیتس بندی، گل آرایی و همچنین عایق کاری موتور خانه‌ها نیز از شماره‌های ۱۸ و ۰۲ بهره برده می‌شود.
اگر برایتان سوال شده است که چرا کاربرد این کابل‌های مفتولی اینقدر زیاد و متنوع است، باید پاسخ دهیم که به دلیل مقاومت زیاد و همچنین از لحاظ اندازه و وزن گزینه‌ی مناسبی برای همه‌ی این موارد است.

قیمت کابل مفتولی

عوامل بسیار متعددی هستند که می‌توانند روی قیمت تمام شده کابل‌های مفتولی تأثیر مستقیم بگذارند؛ به عنوان مثال قیمت کابل مفتولی می‌تواند به سایز کابل بستکی داشته باشد. به این صورت که هر چه قدر سایز این کابل‌ها بیشتر باشد، به علت افزایش وزن و حجم مصرفی از متریال، قیمت آن بیشتر خواهد شود.

از دیگر عوامل تأثیر گذار بر روی قسمت کابل‌های مفتولی می‌توان به برند سازنده کابل اشاره نمود. بعضی از برندهای موجود در بازار بسیار معتبر هستند و خریدار از خریدن آن‌ها اطمینان خاطر دارد، اما بعضی از برندها که کمتر شناخته شده‌اند که شاید دارای قیمت کم‌تری باشند، اما در نهایت کیفیت خوبی ندارند و در دراز مدت کارایی خود را از دست می‌دهند.

انواع مختلفی از کابل‌های مفتولی نیز وجود دارد که هر کدام باتوجه به ویژگی‌هایشان دارای قیمت‌های متغیر هستند؛ برای مثال می‌توان به کابل‌های تک رشته، دو رشته تا حتی پنج رشته اشاره کرد که برای برق تک فاز و یا سه فاز مورد استفاده قرار می‌گیرد.

انواع کابل مفتولی

خرید کابل مفتولی

اگر شما عزیزان قصد خریدن کابل‌های مفتولی دارید، باید به این نکته توجه کنید که آن را حتی معتبر خریداری کنید تا از کیفیت عالی محصول خود اطمینان خاطر داشته باشید. یکی از معتبر‌ترین مراکز عرضه کننده کابل‌های مفتولی فروشگاه کابل کاشان است. اگر قصد خرید کابل مفتولی دارید، می‌توانید از مشاوران ما در این حوزه راهنمایی‌های لازم را بگیرید.

انواع کابل مفتولی

در ساختار کابل مفتولی از چند سیم مفتول به تابیده شده استفاده شده است. انعطاف‌پذیری این کابل‌ها بسیار کم است و در عین حال هدایت جریان فوق العاده‌ای دارند. این کابل‌ها را در مدل‌های مختلفی تولید می‌کنند و اغلب در صنعت و یا کابل کشی ساختمان‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند. در حقیقت کاربری این کابل‌ها با توجه به نوع مکان یعنی خشک یا مرطوب بودن و… تعیین می‌شود. نکته قابل توجهی که در این کابل‌ها وجود دارد این است که نباید مستقیما آن‌ها را در زیر زمین و یا در بتن فشرده استفاده کرد.

کابل مفتولی ۲*۶

یکی از انواع کابل‌های مفتولی، کابل‌های ۲*۶ است که کاربرد‌های مختلفی در زمینه‌های متفاوت به مصرف کننده می‌دهد. هنگام خرید کابل مفتولی ۲*۶ باید به مشخصات آن توجه ویژه داشته باشید تا در نهایت خرید مطمئن داشته باشید. برخی از مشخصات کابل مفتولی عبارت‌اند از:

🔶 کابل‌های قدرت مفتولی دو رشته‌ای از نوع NYY

🔶 دارا بودن سطح مقطع ۶ میلی متر مربعی

🔶 دارا بودن ولتاژ نامی ۳۰۰/۵۰۰ ولت

🔶 دارا بودن هادی با جنس مس آنیل شده گروه ۱ و یا گروه ۲ غیر قابل انعطاف

🔶 دارا بودن جنس عایق از جنس PVC/D با روکش دارای رنگ‌های مشکی یا طوسی

همانطور که ذکر شد، کاربرد کابل مفتولی ۲*۶ بسیار متنوع است. از نمونه کاربرد‌های این دسته از کابل‌های مفتولی می‌توان به مصارف صنعتی و همچنین کابل کشی‌های داخل ساختمان اشاره کرد؛ علاوه بر این موارد، از این دسته از کابل‌های مفتولی می‌توان در مکان‌های متفاوتی بهره گرفت که شامل محیط‌های خشک، محیط‌های مرطوب و نم‌دار و آبدار، محیط‌های باز و یا بسته، آجر کاری‌ها و بتن‌ها است.

کابل مفتولی NYY

کابل‌های مفتولی NYY که در اصطلاح به آن‌ها کابل‌های خشک مفتولی نیز گفته می‌شود و با نام کابل زمینی نیز شناخته می‌شوند. این دسته از کابل‌ها تک رشته هستند و از فلز مس تشکیل می‌شوند. طراحی این کابل‌ها به نحوی صورت می‌گیرد که روی آن‌ها پوششی عایق که از جنس پلیمر و یا پی وی سی است، وجود دارد و آن را از عوامل فیزیکی و محیطی بیرونی حفظ می‌کند.

سیم‌های مفتولی به دو صورت سیم خشک و یا سیم ثابت تولید و عرضه به بازار می‌شوند. از سیم‌های خشک معمولاً در سیم کشی‌های تابلو‌های تبلیغاتی و همچنین توزیع جریان برق استفاده به عمل می‌آید؛ سیم ثابت اما مقداری خاصیت غیر انعطافی دارد که این مورد باعث می‌شود از آن در لوله‌ها و همچنین زیر گچ استفاده شود.

از اولین کابل‌های تولید شده در بازار می‌توان به کابل‌های مفتولی نیمه افشان اشاره نمود که به کابل‌های NYY نیز مشهور هستند. این دسته از کابل‌ها در حقیقت از تابانیده شدن چندین رشته سیم مفتولی در هم تولید می‌شوند. به طور معمول کابل‌های مفتولی نسبت به کابل‌های افشان انعطاف‌پذیری کم‌تری دارند؛ با این حال کابل‌های مفتولی در هدایت جریان الکتریسیته و برق بهتر عمل می‌کنند.

یکی از عواملی که باعث نام‌گذاری این دسته از کابل‌ها، به کابل‌های مفتولی NYY شده است، استاندارد وی دی‌ای است. حرف N به معنی کابل می‌باشد؛ همچنین حروف Y نیز به معنی عایق‌های به کار رفته در ساختار و پوشش اطراف آن است که در این محصول منظور ما پی وی سی است.

مشخصات کابل مفتولی NYY

منظور از ولتاژ کابل‌های مفتولی را می‌توان به انواع با ولتاژ نامی بین ۳۰۰ الی ۵۰۰در مقطع‌های نیم و هفتاد و پنچ صدم و همچنین یک میلی‌متر مربع تقسیم‌بندی کرد؛ البته سیم‌های مفتولی بیشتر از یک میلی‌متر مربع نیز هستند که با ولتاژ ۴۵۰ و ۷۵۰ قابل تعریف هستند.

برای تعیین نمودن ضخامت کابل‌های مفتولی باید مد نظر داشت که سایز ۱۰ آن‌ها ضخامت تقریبی حدود ۳ میلی‌متر دارد و دارای بسته‌های ۵۰ کیلو گرمی هستند. بسته‌های کابل‌های ۲.۵ میلی‌متری دارای وزن‌های ۲۵ و همین طور ۵۰ کیلو گرمی هستند، که سایز آن ۱۲ است. سایر سایز‌های آن شامل ۱۴ است که ضخامت ۲ میلی‌متر، سایز ۱۶ دارای ضخامت ۱.۵ و سایز ۱۸ دارای ضخامت ۱.۲ است.

کابل مفتولی تک رشته

دسته دیگری از کابل‌های مفتولی وجود دارند که به آن‌ها کابل‌های مفتولی تک رشته گفته می‌شود. این دسته از کابل‌ها در توزیع جریان برق با ولتاژ کم مورد بهره قرار می‌گیرند؛ ذکر این نکته واجب است که از این دسته از کابل‌های تک رشته در به صورت ثابت در تأسیسات ساختمان، زیر زمین‌ها، داخل آب و همچنین دیگر فضا‌ها که امکان صدمه وارد شدن به تأسیسات ب بی‌از جمله این سیم‌ها و کابل‌ها وجود دارد به کار گرفته می‌شود.

کابل‌های مفتولی از نظر تعداد هادی

کابل‌های مفتولی را از نظر تعداد هادی به صورت تک رشته و چند رشته‌ای تولید می‌کنند. که مدل‌های تک رشته‌ای را برای توزیع جریان برق در ولتاژهای کم آن هم به صورت نصب ثابت در زیر زمین، داخل آب، تاسیسات ساختمانی، مکان‌هایی که ممکن است ضربه فیزیکی و یا آسیب را به کابل برسد، استفاده می‌کنند. برای مقایسه کابل‌های تک رشته‌ای با چند رشته‌ای بهتر است بگوییم که قیمت نهایی که برای کابل‌های تک رشته‌ای در نظر گرفته شده است بسیار کمتر است چرا که از مس یا آلومینیوم کمتری استفاده شده است. در حقیقت کابل‌های چند رشته‌ای از انعطاف‌پذیری بیشتری برخوردار هستند و سطح مقطع بیشتری هم دارند.

کابل‌های مفتولی از نظر جنس هادی

هادی در نظر گرفته شده برای کابل مفتولی از دو فلز متفاوت مس و آلومینیوم است که در ادامه آن‌ها را بررسی می‌کنیم:

کابل مسی مفتولی

در ساختار این کابل از هادی مسی استفاده شده که به آن کابل سخت با خشک هم می‌گویند. زمانی از این کابل استفاده می‌شود که نیاز به نصب ثابت کابل در یک محیط است. عمده کاربرد این کابل برای سیم کشی داخل تابلوهای الکتریکی و ایستگاه‌های توزیع برق است. این مدل کابل را می‌توان داخل لوله و یا گچ مورد استفاده قرار داد و قیمت نهایی آن‌ها بیشتر از هادی‌های آلومینیومی است.

کابل آلومینیومی مفتولی

قیمت این مدل کابل به دلیل استفاده از فلز آلومینیوم، کمتر است و وزن آن هم کمتر است. می‌توان گفت که حدود ۵۰ درصد وزن سبک‌تری از مدل مسی دارد. با استفاده از کابل‌های آلومینیومی در ساختمان‌ها می‌توان شکل‌دهی، خمش را به راحتی انجام داد و یا کشیدن آن در مکان‌های تنگ وغیره را راحت‌تر می‌کند. می‌توانید با هزینه کمتر این مدل کابل‌های مفتولی را تهیه کنید و از عملکرد آن هم لذت ببرید. گفتنی است که مقاومت الکتریکی این کابل نسبت به مدل مسی بیشتر است اما قیمت آن ارزان‌تر است و توجه بیشتری به آن جلب می‌شود.

کابل مفتولی از نظر کاربری

دسته‌بندی این کابل‌ها از نظر کاربری که دارند به صورت زیر است:

کابل مفتولی سبک

کاربرد این کابل‌ها معمولا در بخش‌های غیر صنعتی خواهد بود. لازم به اشاره است که برای انتقال برق با ولتاژهایی برابر ۳۰۰ الی ۵۰۰ ولت مورد استفاده قرار می‌گیرد. علت سبک وزن بودن این کابل این است که در ساختار داخلی آن‌ها از مس سبکی استفاده شده است. در حقیقت اگر می‌خواهید که در مصرف برق صرفه جویی کنید، پیشنهاد می‌کنیم که از کابل مفتولی سبک استفاده کنید.

کابل مفتولی سنگین

در واقع در ساختار داخلی ایین کابل از مقدار زیادی فلز مس استفاده شده است به همین دلیل در زیر زمین مورد استفاده قرار می‌گیرد. این کابل‌ها به کابل مفتولی NYY هم معروف است که برای ولتاژهایی از ۶۰۰ تا ۱۰۰۰ ولت مورد استفاده قرار می‌گیرد. علت نامگذاری این کابل به مقدار زیاد مس استفاده شده در آن بر می‌گردد.

کاربرد کابل مفتولی

مزایای کابل مفتولی

کابل‌های مفتولی دارای مزایای بسیار زیاد متنوعی هستند و همین موضوع باعث استقبال زیاد از آن در بازار امروز شده است. یکی از مزیت‌های بسیار مهم این کابل‌ها فرم‌پذیری مناسب آن است که به فرد استفاده کننده این امکان را می‌دهد تا آن را به شکل مدنظر با توجه به فضا و محیط فرم دهد و از این طریق از آن نهایت بهره را ببرد.

این کابل‌ها دارای سطح خارجی مقاومی هستند که وجود این پوشش در اطراف باعث افزایش استحکام آن شده و مقاومت آن در برابر عوامل فیزیکی و ضربه‌ای حفظ می‌شود و در این شرایط کم‌ترین آسیب ممکن به تأسیسات وارد می‌شود. این کابل‌ها دارای طول عمر زیادی هستند و به این صورت نیستند که پس از مدت زمانی دچار ضعف شوند، بلکه با گذر زمان دچار شکستگی نمی‌شوند؛ همچنین در فواصل طولانی‌تر بسیار کاربردی هستند که در این شرایط مورد بهره بیشتری قرار می‌گیرند.

این کابل‌ها دارای قیمت نهایی خوب و مقرون به صرفه‌ای هستند و چون در بازار امروزه موجود هستند، دسترسی آن برای اغلب افراد با صرف هزینه‌های نه چندان سنگین میسر است و در متراژ‌های بالا این صرفه جویی کمک بسیار زیادی به مصرف کننده و کار فرما می‌نماید.
این کابل‌های مفتولی به دلیل این که استحکام خوبی دارند، احتمال قطع شدن جریان در آن‌ها در حین کار کن است و باعث می‌شود با اطمینان خاطر بتوان از آن در ساختمان‌سازی بهره برد.

یکی از ویژگی‌های مفید این کابل‌های مفتولی نحوه نصب آن است. به این صورت که این کابل‌های مفتولی دارای نحوی نصب بسیار آسانی هستند و این امکان را به وجود می‌آورد که بتوان از آن در مدت زمان کم‌تری آن را نصب و حاضر کرد و به سخن دیگر باعث صرفه‌جویی زیادی در ذخیره زمان نیز می‌شود.

به‌روز رسانی در تاریخ 1401/02/27