اثر انواع نویز روی کابل های شبکه
نویز ها به طرق مختلفی روی کابل های شبکه میتوانند اثر منفی بگذارند. یکی ازین حالات مغناطیسی، یک سری بطور خازنی و مواردی وجود دارند که به هر دو مدل اثر میگذارند.
نویز با اثرگذاری روی سیگنال های 0 و 1 شبکه باعث تغییر شکل آن ها میشود.
گاها این تغییر به حدی زیاد است که ریسیور به خطا میافتد و سیگنال را اشتباه دریافت میکند.
امکان وجود داشتن نویز در ابعاد صنعتی به علت وجود تجهیزات فشار قوی و الکتریکی که در آن جا وجود دارد کاملا نرمال است.
ولی کابلهای شبکه به مقدار این نویزها حساس هستند در نتیجه مقاومسازی کابل شبکه در برابر نویزهای محیطی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.
دیتای کابل شبکه در طول مسیر توسط نویز تغییر میکند. نویزها سیگنال هایی اضافی و ناخواسته هستند که در مسیر وارد میشوند.
کابل شبکه
جهت بررسی این فرایند روی کابل شبکه بصورت دقیق تر کابل LAN را بررسی میکنیم :
کابلهای شبکه از ۸ سیممسی یا چهارزوج به هم تابیدهشده تشکیل شدهاند که تمام این سیمها درون روکش کابل قرار دارند.
در هرصورت انواع نویز روی سیگنال های عبوری اثر منفی میگذارند و گاها باعث data loss میشوند.
تاثیر نویز در حالتی که کابل از زوج های به هم تابیده شده تشکیل شده، بسیار کم است به همین دلیل کابل شبکه نیز از زوج های به هم تابیده شده تشکیل شده است.
هر جفت از سیم های کابل لن با نظم خاصی به دور هم پیچیده شده اند تا روی جفت های دیگر تداخل سیگنالی و نویز ایحاد نشود.
در این وضعیت، کابل شبکه از دستگاه های الکتریکی اطراف نیز تاثیر نمی گیرد و هیچ نویزی دریافت نمیکند.
کابل شبکه UTP
این کابل ها به هیچ گونه فویل و شیلدی مجهز نشده اند به همین دلیل دریافت نویز بیشتری نسبت به سایر کابل های لن دارند. از این محصولات در محیط های کم نویز استفاده می شود. این کابل ها ارزان ترین نوع کابل های لن هستند.
کابل شبکه FTP
در ساختار این کابل از یک لایه فویل آلومینیومی استفاده شده است که تا حدودی می تواند در مقابل دریافت نویز مقاومت کند. فویل داخل کابل نیز جهت جبوگیری از نویز به کار برده شده است.
کابل شبکه STP
این کابل ها از یک شیلد یا محافظ بافته شده در ساختار خود استفاده کرده اند. این شیلد از جنس آلومینیوم است و به صورت مشبک طراحی شده است. از این نوع کابل های لن می توان در محیط هایی که کابل شبکه کنار کابل برق قرار گرفته استفاده کرد. شیلد جهت تخلیه اثرات القایی و الکتریسیته ساکن در ساختار کابل ها استفاده می شود.
کابل شبکه SFTP:
بهترین نوع کابل شبکه، کابل لن SFTP است. این کابل ها تا حد بسیار زیادی در مقابل دریافت نویز از خود مقاومت نشان می دهند. از این کابل ه اغلب در شبکه هایی با امنیت و اهمیت بالا استفاده می شود و یکی از گران ترین نوع کابل های شبکه هستند.
-
استفاده از کابل شبکه در رده بالا
کابل شبکه براساس پهنای باند، کیفیت انتقال، سرعت و نویزپذیری به دسته های مختلفی تقسیم بندی می شوند که به آن ها رده و یا Category گفته می شود. امروزه کابل های شبکه در گروه های Cat۵، Cat۵e، Cat۶، Cat۶a، Cat۷، Cat۷a و Cat۸ به بازار عرضه می شود. هرچه عدد مقابل Cat بزرگ تر باشد و گروه کابل بیشتر باشد، کابل شبکه کیفیت بیشتری داشته و نویزپذیری آن بسیار کمتر می شود.
در بسیاری از کابل های شبکه Cat۵e به بعد، نوعی پلاستیک تفکیک کننده زوج کابل های شبکه به نام Cross Web به کار برده شد. این پلاستیک از ایجاد نویز میان زوج های کابل شبکه جلوگیری می کند.
انواع نویز
به صورت کلی ۴ نوع نویز داریم که به مهمترین آن در قسمت بالا اشاره کردیم :
در ادامه به آن ها اشاره کرده ایم. این نویزها به صورت داخلی و خارجی روی کابل های شبکه تأثیر می گذارند. نویز داخلی به وسیله تغییرات در جریان سیم ایجاد می شود. به عنوان مثال، هر سیم روی سیم کناری خود نویز ایجاد می کند. نویز خارجی نیز توسط عوامل زیادی مانند تجهیزات برق، امواج وایرلس و … به وجود می آید.
نویز سفید
این نویز توسط الکترون هایی ایجاد می شود که در دماهای بالاتر از صفر (کلوین) برانگیخته می شوند و به صورت تصادفی در سیم ها جریان پیدا می کنند. این نویز همیشه وجود دارد و هیچ راهی برای از بین بردن بردن کامل آن نیست. اما می توانیم با استفاده از مدولاسیون مناسب، تأثیر نویز رو کاهش بدهیم.
نویز اعوجاج مدولاسیون متقابل
این نوع نویز زمانی اتفاق می افتد که دو سیگنال با فرکانس های متفاوت از یک مسیر عبور کنند. در این موقعیت در بعضی از فرکانس ها، سیگنال ها بر هم نهی دارند و امکان دارد که تغییر کنند. یا حتی در بعضی مواقع، به یک سیگنال دیگر تبدیل می شوند. برای رفع این نویز باید از شیوه Orthogonal Frequency-Division Multiplexing یا OFDM استفاده کرد.
نویز تداخل چند مسیره
این نوع نویز بیشتر در ارسال داده ها به صورت وایرلس اتفاق می افتد. زمانی که داده ها توسط یک دستگاه ارسال می شوند، ممکن است چند سیگنال، مشابه سیگنال اصلی، از طریق چند مسیر دیگر به صورت ناخواسته فرستاده شوند. این سیگنال ها با تأخیر زمانی در مقصد دریافت می شوند و با سیگنال اصلی تداخل می کنند. این تداخل می تواند باعث از دست رفتن داده ها و یا تغییر در آن ها شود.
نویزها همیشه و در تمام سیستم ها وجود دارند و نمی توان آن ها را کاملاً از بین برد. اما می توان تأثیر آنها را با استفاده از روش های گفته شده کاهش داد.