کابل کاشان

کابل آلومینیومی چیست؟ + معرفی کاربرد های آن

کابل آلومینیومی چیست؟

کابل آلومینیومی از انواع کابل های برق می باشد که در کنار کابل های مسی از رایج ترین انواع کابل مورد استفاده در صنعت می باشند. جالب است بدانید کابل های آلومینیومی در زمان گذشته در موارد و کاربردهایی همچون خطوط انتقال توزیع برق و تاسیسات برقی مورد استفاده قرار می‌گرفتند، امروزه اما به استفاده از این نوع کابل ها روز به روز افزوده می‌شود دلیل آن هم گران شدن قیمت مس نسبت به قبل بوده و دیگر استفاده منحصرا از مس در سیستم های کابل کشی، هیچ صرفه اقتصادی ندارد. در ادامه همراه ما باشید.

مزایا و معایب کابل آلومینیومی

کابل های آلومینیومی مزایا و معایب بسیاری دارند که با هم به بررسی آن ها می پردازیم.

مزایا

قیمت ارزان به نسبت کابل های مسی

احتمال و امکان سرقت پایین به علت قیمت پایین تر

نصب سریع و راحت و آسان

قابلیت کاربرد و استفاده در فضاها و اماکن محدود

معایب

احتمال آتش سوزی و رخ دادن حریق

تلف شدن بیشتر انرژی

آسیب پذیر بودن عایق کابل های آلومینیومی در مقابل تابش نور آفتاب و احتمال صدمه دیدن آن

کم بودن سطح مقطع کابل

در قیاس با کابل های مسی، رسانایی کمتری داشته و مقاومت الکتریکی، بالاتری دارند.

برای مشاهده اطلاعات بیشتر کلیک کنید.

تفاوت کابل آلومینیومی و کابل مسی

  • در قیاس با کابل های مسی، کابل های آلومینیومی مقاومت الکتریکی بیشتری داشته و به همین علت انتقال جریان الکتریکی در کابل های مسی به آسانی و راحت‌تر انجام می ‌شود.
  • از نظر مولفه قیمت و هزینه پرداختی برای کابل، کابل های آلومینیومی صرفه اقتصادی داشته و برای آنها پول کمتری پرداخت می‌شود چرا که مس امروزه دیگر تبدیل به یک فلز گران ‌بها شده است.
  • می توان از کابل های آلومینیومی در اغلب محیط ها همانند تیر چراغ برق بهره برد. به این دلیل که سرقت این نوع کابل ها در مقایسه با کابل های مسی کمتر است.
  • باید توجه داشت که در یک فضا و متراژ معین و یکسان از لحاظ وزن کابل های آلومینیومی در مقایسه با کابل های مسی وزن کمتری داشته و همین عامل اثر مستقیمی بر قیمت کابل های آلومینیومی می‌گذارد.
  • از نظر شرایط دوام و مقاومت نیز فلز آلومینیوم در مقایسه با فلز مس دوام بیشتری دارد البته توجه کنید اگر کابل های آلومینیومی کنار مواد شیمیایی قرار بگیرند به نسبت کابل های مسی سریع تر دچار خوردگی می شوند، برای رفع این مشکل می توانید آلیاژهای هادی کابلی مقاومت آن را افزایش دهید.
  • کابل های آلومینیومی در رده کابلهای قدرت و به شکل های کابل زمینی و هوایی با هادی مفتول مورد استفاده قرار می‌گیرد. هیچ زمانی از آلومینیوم به عنوان آن که هادی یک کابل افشان باشد مورد استفاده قرار نمی‌گیرد. چرا که در مقایسه با مس، آلومینیوم شکننده تر بوده و از آن تنها به عنوان کابل مفتول بهره می برند.
  • احتمال آتش سوزی و تلف شدن انرژی در کابل های آلومینیومی در قیاس با کابل مسی، بیشتر است.

انواع کابل آلومینیوم

کابل های آلومینیومی انواع مختلفی دارند که هر کدام برای کار ویژه ای طراحی و ساخته شده اند، در ادامه بیشتر با انواع آن ها آشنا می شویم.

کابل آلومینیوم زمینی

کابل های آلومینیومی زمینی ولتاژ نامی هادی آنها بین شش دهم تا یک کیلو ولت قرار دارد. این نوع کابل ها می توانند دو سه یا چهار رشته داشته باشند و کابل های چهار رشته آلومینیومی در دو نوع مختلف تهیه می شود در نوع اول از این کابل ها، سطح مقطع هر چهار رشته با هم یکسان است ولی در نوع دوم،  سه رشته سطح مقطع یکسانی داشته و رشته چهارم نول می باشد. این نوع کابل ها سطح مقطع کمتری دارند. از کابل های زمینی آلومینیومی در پروژه های انتقال و توزیع نیرو و برق رسانی با ولتاژ پایین بهره می گیرند.

کابل آلومینیوم زره دار

کابل های آلومینیومی زره دار از انواع کابل های آلومینیومی بوده که به ذره تجهیز شده‌اند. این نوع کابل ها به شکل دفنی در زیر زمین و بیرون از تاسیسات نصب و استفاده می شود. در مکان هایی که احتمال آسیب و صدمه و وارد شدن فشارهای فیزیکی وجود دارد، کابل های زره ای مناسب عمل هستند.به این علت کابل های آلومینیومی زره دار مقاوم هستند که در ساختارشان XLPE به کار رفته و لازم به ذکر است این عایق نسبت به پی‌وی‌سی مقاومت بیشتری دارد. کابل های آلومینیومی زره دار در مقابل آتش و شعله، مواد شیمیایی و نفتی، اشعه فرابنفش و غیره مقاومت و ایمنی دارند.

 کابل آلومینیومی خودنگهدار

به کابل های آلومینیومی خودنگهدار کابل abc نیز گفته می‌شود. رایج شدن کابل های خودنگهدار امروزه در اغلب سیستم های برق تک فاز و سه فاز مورد استفاده قرار می‌گیرد. نقش این کابل ها در انتقال جریان برق از پست های برق به فضاها و مکان هایی همانند سیستم های صنعتی، کشاورزی، خانگی، تولیدی و غیره می باشد، رشته سیم های به کار رفته در کابل های خودنگهدار تماما با عایق XPLE و یا پلی اتیلن بوده و بعد از اکسترود شدن در  فشار و دما و بالای بخار آب، کراسلینک می‌شوند. با استفاده از کار ذکر شده، کارایی بهبود می یابد و خاصیت های الکتریکی و مکانیکی نیز بهتر میشود.

مزایای استفاده از کابل های خود نگه دار

کمتر بودن امکان سرقت

نصب آسان و راه اندازی در تایم کوتاه

امنیت و ایمنی این نوع از کابل ها

پایین بودن خطر آتش سوزی

قابلیت استفاده در معابری که عرض کمی دارند.

معایب استفاده از کابل های خود نگه دار

استفاده از نوعی نگهدارنده در غلاف این نوع کابل ها، موجب افزایش وزن کابل های خود نگه دار در مقایسه با دیگر کابل های آلومینیومی می شود.

نصب کابل های آلومینیومی در بعضی اماکن و فضاها، همانند کوهستان ها زیاد میباشد.

پوسیدگی روکش خارجی در برابر تابش آفتاب و درازای زمان

 کابل هوایی آلومینیومی

کابل هوایی آلومینیومی در مکان‌ های خارجی مانند؛ دکل‌ ها، تیرهای برق و غیره مورد بهره برداری قرار گرفته و به سه نوع کلی تقسیم می شوند:

کابل آلومینیوم هوایی ACC:

این نوع از کابل ها هادی آلومینیومی دارند و اکثراً در ولتاژهای کم یا متوسط از آنها استفاده می شود. آلومینیوم به کار رفته در هادی این کابل ها از نوع آنیل نشده می‌باشد. تحمل نیروی کششی بالا در زمان نصب از شاخصه های این نوع کابل بوده که به دلیل تابیده شدن استاندارد و طول های یکسان این کابل ها می باشد.

کابل هوایی آلومینیوم AAAC:

این نوع کابل ها اکثراً در فضاها و مکان هایی با ولتاژ متوسط و بعضاً بالا کارآیی داشته و هادی به کار رفته در این کابل ها آلیاژ شده می باشد.

کابل آلومینیومی هوایی ACSR:

این نوع از کابل ها اکثراً در سیستم های ولتاژ بسیار قوی کاربرد دارند. هادی به کار رفته در آنها آنیل نشده است و در دور محصول های آلومینیومی آن یک نوع مهار فولادی به کار رفته است.

دو نکته ای که هنگام خرید کابل آلومینیومی که باید به آن توجه نمود

میزان مقاومت الکتریکی : توجه داشته باشید هر مقدار مقاومت الکتریکی، کمتر باشد، بهتر و مناسب تر است.

در نظر گرفتن قیمت و صرفه اقتصادی : که از این لحاظ، قیمت پرداختی برای کابل های زمینی و یا خود نگه دار، در قیاس با سیم های مسی بسیار کمتر می باشد.

کاشان کابل بزرگترین عرضه کننده انواع سیم و کابل در ایران.

0
دیدگاه‌های نوشته

*
*