کابل زوجی اولین بار در سال ۱۸۸۱ در سیستم تلفن توسط بل استفاده شد و در سال ۱۹۰۰ آمریکا برای تمام شبکههای تلفنش از این نمونه کابل یا کابلهایی با ساختار مشابه استفاده کرد. در کابل زوجی سیمهای رسانا به شکل دو به دو به هم پیچانده شدهاند و بهاینترتیب اختلالات مغناطیسی را بیاثر میکنند. اساساً در این نمونه کابلها، رشتههای به هم تابیده شده موجب میگردند زوجهای مغناطیسی به سیگنال مبدل شوند. کابلهای زوجی مانند سیمهای برق و … رشتههای تکی ندارند و در داخل کابل چندین سیم وجود دارد که منظم به هم تابیده شده و کابل را ایجاد میکند.
بهعنوان مثال، کابل شبکه یا کابلهایی که برای شبکه کردن دو کامپیوتر استفاده میشوند، نوعی کابلزوجی بوده که در ساختار درونی آنها چهار رشته سیم دوتایی به یکدیگر پیچیده شده و در یک کابل قرار میگیرند. این کابلها در ارتباطات مختلف بین دستگاههای الکترونیکی و حتی ارتباطات برق به کار گرفته میشوند.
خرید کابل زوجی
از نکات کلی که در زمان خرید هرگونه سیم و کابل باید به آن توجه کرد ولتاژ اسمی و جریان مجاز، جنس هادی، سطح مقطع و شکل آن، نوع هسته، جنس عایق، نوع حفاظ، نوع زره، جنس غلاف، نوع حفاظت در برابر خوردگی است.
در زمینه خرید کابل زوجی باید توجه نمود که قیمت را نباید بهعنوان اولویت اول در نظر بگیرید، زیرا اگر ملاک فقط قیمت محصول مورد نظر باشد و دیگر عوامل همچون کیفیت را مدنظر قرار ندهید؛ ممکن است با این انتخاب و خرید محصول نامرغوب مشکلات زیادی را برای خود و دیگران ایجاد نمایید؛ بهعنوان مثال اگر از کابلهای بدون فویل استفاده نماییم ممکن است در حین استفاده نویز زیادی ایجاد گردد و همچنین برای مسافتهای زیاد نباید از کابل با مغزی آلومینیوم استفاده شود.
نکته دیگر اینکه باید مطلع باشیم که جهت کار خود به کدام مدل کابل زوجی نیاز داریم، کابل زمینی یا هوایی؟ حتماً توجه کنید اگر قصد استفاده از کابلزوجی به شکل روکار را دارید، باید کابلهای باروکش مشکی را خرید کنید؛ زیرا طول عمر بالاتر دارند و کمتر دچار پوسیدگی میشوند.
اگر کابلزوجی از کنار سیم یا کابل برق عبور نماید، کابلهای فویل دار را به کار ببرید تا مانع از ایجاد نویزهای احتمالی شود. فویل کابل یکلایه از جنس آلومینیوم بوده که نقش آن محافظت در مقابل اختلالهای ناشی از امواج الکترومغناطیسی میباشد؛ این لایه مانع از رسیدن میدانهای مغناطیسی ناشی از سایر سیم و کابلها به کابل مورد نظر میشود.
مزایای استفاده از سیم زوجی
از مزایای مهم جهت استفاده از کابل زوجی این است که این امکان فراهم میآید که از یک ارتباط چندین کانال ایجاد شود و از این طریق میتوان در یک رشته کابلزوجی چندین دستگاه را به یکدیگر وصل کرد. بهعنوان نمونه با یکرشته کابل زوجی، میشود ۳ الی ۴ خط تلفن را افزایش طول دهید و به شبکه متصل نمایید.
از مزایای دیگر اینکه میتوان با یک برنامهریزی صحیح، از بکار بردن رشتههای جداگانه جهت ارتباط دستگاهها با هم خودداری نمود. این کابلها سیگنالهای آنالوگ و دیجیتال را انتقال میدهند و اجرای آنها نسبتاً راحت است و اگر بخشی از کابل آسیب ببینند، تمام شبکه تحت تأثیر این آسیب واقع نمیشوند؛ برای مسافتهای کوتاه از ارزانترین ابزار انتقال داده محسوب میشوند.
قیمت کابل زوجی
قیمت کابل زوجی به عوامل مختلفی وابسته است، بهعنوان مثال تعداد زوج سیم بر روی قیمت اثرگذار است؛ همچنین نوع کابل زوجی، برند و شرکت سازنده، سطح مقطعهای گوناگون آنها، مواد اولیهی بهکار رفته در کابل و سیم و هزینههای تولید قیمت انرژی مصرفی، دستمزد نیروهای انسانی و هزینهی حمل نقل میزان کابل و مواد مصرفی در تولید آن، میزان مصرفی مس و عملکرد کابل و نیز متراژی که قرار است برای مکان موردنظر سفارش داده شود، از عوامل تأثیرگذار بر قیمتها هستند.
شما عزیزان میتوانیدانواع کابل زوجی را بهصورت اینترنتی از کابل کاشان تهیه نمایید.
سیم و کابل کاشان
ساختار سیم یا کابلزوجی
مغز کابل، بخش اصلی کابل زوجی است و در کابل شبکه، مغزی کابل در پشت روکش قرار میگیرد که این امر سبب میشود که مغزی کابل رؤیت نشود، اما کارکردهای مهم و اساسی کابل شبکه توسط مغزی انجام میگیرد. مغزی کابل یک رسانا است که اغلب از فلز مس تشکیل شده است و این رسانا اطلاعات را به درون شبکه انتقال میدهد.
همانطور که اشاره کردیم کابلزوجی از ۸ عدد سیم تشکیل شده که این سیمها بهصورت چهار جفت و به شکل دو به دو به هم پیچیده شده، در کنار یکدیگر جای گرفتهاند. اگر روکش این کابلها را باز کنید این چهار جفت سیم به هم تابیده شده، مشخص میشوند. این جفت سیمها دارای میزانی اختلالات الکترومغناطیس دارند که این تابیدگی موجب برطرف شدن نویز در زمان انتقال اطلاعات میشود و تداخلهایی را ممکن است در این حین اتفاق بیفتد بیاثر میکنند.
در اینجا لازم است عنوان کنیم که باتوجه تعداد رشتهها و زوجیت داخل کابل بعضی کابلها منعطفتر هستند و مقدار خمیدگی آنها بیشتر است، اما بعضی دیگر انعطاف کمتر و میزان خمیدگی کمتر دارند؛ این نمونه سیم یا کابلزوجی شکنندهتر هستند.
لازم است در زمان خرید کابل زوجی این آگاهی را داشته باشید که برای چه شبکه و ارتباطی میخواهید از آن استفاده نمایید و برحسب نیازتان کابلزوجی انتخاب نمایید. کابلهای زوجی رنگبندی مشخصی دارند که این رنگبندی شامل رنگهای اصلی و فرعی است؛ رنگهای مشکی، بنفش، سفید، زرد و قرمز از رنگهای اصلی هستند و رنگهای قهوهای، طوسی، سبز و نارنجی از رنگهای فرعی هستند.
کاربرد کابل زوجی
کابلهای زوجی از نمونه کابلهای ارتباطی هستند که در اتصالات شبکههای مخابراتی و ارتباطات خطوط تلفن و نیز در اتصالات آیفونهای صوتی و تصویری به کار گرفته میشوند. زوج سیمها بین چهار الی دویست زوج سیم میتوانند باشند، یعنی چیزی مانند کابلهای عادی شبکه ولی تعداد سیم بیشتر دارند و این کابلها در خطوط تلفن جهت انتقال صدا و کانال داده به کار گرفته میشوند؛ همچنین در شبکههای محلی، خطوط ADSL، شبکه محلی LAN، شبکه دیجیتالی خدمات مجتمع (ISDN) کاربرد دارند.