سیم ارت
سیم ارت چیست؟ سیم اتصال به زمین؛ نام دیگر سیم ارت earth wire است. استفاده از این سیم در واقع یکی از روشهای جلوگیری از برق گرفتگی افراد است. برای استفاده از ارت در وسایل الکتریکی نیاز به راه اندازی یک سیستم ارتینگ است. این سیستم از یک چاه ارت و یک کابل ارت تشکیل شده است. در سیستم ارتینگ بدنه دستگاه برقی از طریق یک رشته سیم به سیم ارت وصل میشود و طرف دیگر کابل ارت هم به چاه ارت یا سیستم لوله کشی آب متصل میشود.
اصولا از سیستم ارتینگ یا ارت کردن سیم برای نیل به اهداف ذیل استفاده میشود:
۱- تخلیه بار الکتریکی ناشی از اضافه جریان
۲- تخلیه بار الکتریکی ناشی از برخورد صاعقه در زمان بروز رعد و برق
۳- تامین ایمنی تجهیزات الکتریکی
کابل ارت
از ویژگیهای سیم یا کابل ارت شده میتوان گفت که این نوع از سیمها مقاومت کمی دارند و قادر هستند که به سرعت جریان اضافی را به زمین منتقل کنند. همچنین کابل ارت روکش دار در برابر پوسیدگی و فرسایش مقاوم هستند. این سیمها به طور خاص و با رعایت استانداردهای لازم و همچنین قابلیت پشتیبانی از حداکثر ولتاژ طراحی و تولید میشوند. قابل ذکر است که این سیمها در ابعاد و با سطح مقطعهای مختلفی تولید میشوند و هادی به کار گرفته شده در آنها از جنس مس یا آلومینیوم است. هالوژن فری هستند یعنی در زمان بروز حادثه آتشسوزی و سوختن؛ سیمها مقاومت بالایی از خود نشان میدهند و از خود گازهای سمی و خطرناک تولید نمیکنند. همچنین عایق این سیمها عموما از جنس پلی وینیل کلراید و لاستیک ترموپلاستیک ساخته شده است.
خرید سیم ارت استاندارد
برای خرید سیم اتصال به زمین با کیفیت حتما به عملکرد صحیح آن بسیار دقت نمایید چرا که امری مهم می باشد.یک سیم با کیفیت باید دارای مشخصاتی همچون :
- تمام مس بودن هادی سیم زمین
- گذراندن تمام تست ای الکتریکی از جمله آن ها مقاومت اهمی
- مرغوب بودن جنس عایق
- درارا بودن گارانتی عیوب ناشی از بسته بندی و تولید
به کارگیری آلومینیوم روکش شده با مس به جای مس خالص در ساخت هادی سیم یا کمتر بودن سایز کابل اتصال بدنه از رایج ترین نشانه های سیم غیر استاندارد و نامرغوب به شمار می آیند. البته میان برندهای گوناگون و رده های کیفی سیم ها اختلاف قیمت وجود دارد. و این یک موضوع طبیعی در صنعت سیم و کابل و بازار است. اما آنچه که مورد تاکید کارشناسان است توجه به مرغوبیت سیم های برق و ارت در هنگام خرید است. شما عزیزان میتوانید از طریق شماره تلفن های درج شده در سایت اقدام به خرید سیم ارت از فروشگاه کاشان کابل کنید.
عواملی که بر قیمت سیم ارت تأثیر میگذارند:
جنس سیم: سیم ارت مسی معمولاً گرانتر از سیمهای آلومینیومی است و سیمهای فولادی یا گالوانیزه ممکن است ارزانتر از مس و آلومینیوم باشند.
قطر و ضخامت سیم: سایز کابل ساختمان با قطر بیشتر یا ضخامت بیشتر معمولاً قیمت بالاتری دارند، زیرا برای تولید این سیمها مواد بیشتری لازم است.
طول سیم: قیمتها بر اساس متر یا کیلومتر محاسبه میشود و طول سیم مورد نیاز تأثیر زیادی در قیمت کلی دارد.
پوششهای محافظ: سیمهای ارت با پوشش PVC یا سایر پوششها برای محافظت در برابر عوامل محیطی مانند رطوبت و خوردگی قیمت بالاتری دارند.
ردیف | نام کالا | قیمت |
---|---|---|
1 | سیم 16*1 | 92.500 |
2 | سیم 25*1 | 138.600 |
3 | سیم 35*1 | 182.400 |
4 | سیم 50*1 | 259.500 |
5 | سیم 70*1 | 378.000 |
6 | سیم 95*1 | 465.500 |
7 | سیم 120*1 | 581.000 |
8 | سیم 150*1 | 765.600 |
9 | سیم 185*1 | 950.500 |
10 | سیم 240*1 | '- |
11 | سیم 300*1 | '- |
قیمت سیم ارت
در حقیقت باید بگوییم که با توجه به تعداد وسایل الکتریکی و محل های مورد نظر شما قیمت آن متفاوت می باشد.
گفتنی است که قیمت کابل ارت از نظر افشان یا مفتولی بودن نیز با هم متفاوت می باشد. برای مثال برای قیمت کابل ارت قیمت نوع روکش دار مقداری ارزان تر از نوع افشان می باشد. در اصل در تعیین قیمت سیم مسی روکش دار نرخ اجزای تشکیل دهنده سیم نقش مهمی را دارند.
قیمت سیم ارت به عوامل مختلفی مانند جنس سیم (مسی، آلومینیومی یا فولادی)، اندازه و ضخامت سیم، پوششهای اضافی (مثل PVC)، طول سیم و همچنین نوسانات بازار مواد اولیه بستگی دارد. بهطور کلی، قیمت سیم اتصال به زمین روکش دار مسی به دلیل ویژگیهای خاص این فلز و رسانایی بالا، بیشتر از سیمهای آلومینیومی یا فولادی است.
ارت کردن سیم یعنی چی؟
اگر سیمهای فاز و نول به هر علتی به بدنه دستگاه برقی اتصال پیدا کنند مدار الکتریکی دچار نشتی جریان میشود و هر گونه تماس با آن منجر به برق گرفتگی افراد خواهد شد. در این میان سیم اتصال به زمین با انتقال جریان نشتی به زمین از خطر برق گرفتگی، آتشسوزی و اتصال وسیله برقی ممانعت میکند. تمامی وسایل برقی که دارای جریان الکتریکی باشند ممکن است دچار نشتی جریان برق شوند؛ بنابراین استفاده از سیم ارت در طیف گستردهایی از تجهیزات برقی به مانند یخچال، دستگاه شیرینگ پک، خودروها، ماشین لباسشویی و غیره ضرورت دارد. همانطور که گفته شد این سیم یکی از مهمترین موارد ایجاد ایمنی در وسایل برقی محسوب میشود.
نحوه کارکرد سیم ارت به این صورت است که در این سیم؛ هیچ جریان برقی وجود ندارد و تنها در زمان نشتی قادر است جریان برق را به زمین منتقل کند. لذا میتوان گفت وظیفه اصلی سیستم ارتینگ در هر وسیله یا هر مداری انتقال الکتریسته به زمین است. بنابراین اگر از بدنه هر وسیله برقی خانگی یا صنعتی یک رشته سیم اتصال به زمین متصل کنیم یک سیستم ارتینگ در مدار ساختهایم.
مهمترین کاری که سیستم ارتینگ در مدار برقی دستگاه انجام میدهد؛ کوتاه کردن مسیر حرکت الکترونها تا زمین است. در واقع ارت زمانی که فردی با بدنه وسیله برقی دارای اتصال؛ تماس پیدا میکند به جای انتقال الکترونها در بدن شخص و عبور الکتریسته از بدن؛ قادر است که الکترونها را از طریق خود هدایت کرده و به زمین منتقل کند.. معمولا برای مشخص بودن سیم اتصال به زمین آن را با یک رشته سیم به رنگ سبز و زرد در سیمکشیها استفاده میکنند.
سیم ارت چگونه مانع از برق گرفتگی میشود؟
سیم اتصال به زمین از یک سمت به بدنهی وسایل الکتریکی و از سمت دیگر باید به چاه ارت خانه و یا منبع تخلیهی دیگری مانند لولهی آب (که توصیه نمیشود) وصل شود که قابلیت انتقال جریان الکتریکی را داشته باشد. برای این منظور در هنگام سیمکشی ساختمان، بایستیکه چاه ارت در نظر گرفته شود و سیم انتقال جریان به چاه نیز در متصل شود و در سیمکشیهای ساختمان نیز اتصال به این سیم انتقال دهنده به چاه ارت، منظور گردد. در غیر اینصورت، وجود سیم ارت در تجهیزات هیچ فایدهای نخواهد داشت و هیچ راهی برای انتقال جریان نشتی از طریق سیم ارت، وجود نخواهد داشت.
ممکن است نشتی جریان الکتریسیته در وسایل الکتریکی مختلف نظیر یخچال و ماشین لباسشویی و…، تحت عواملی نظیر لخت بودن قسمتی از رسانا، رطوبت، خوردگی، مشکل در مدار و… به وجود بیاید. در این زمان اگر سیمهای فاز یا سیم نول دچار نشتی جریان برق شده و بدنهی دستگاهها برقدار شود، با دست زدن و برخورد به آنها دچار برقگرفتگی خواهیم شد؛ در چنین موقعیتی سیم ارت با سرعت زیادی جریان اضافی را به زمین منتقل میکند یا به عبارتی با انتقال نشتی جریان الکتریسیته به زمین از برقگرفتگی، اتصالی و خسارتهای ناشی از آن جلوگیری میکند. بطور کلی کاربرد اصلی سیم ارت جلوگیری از برقگرفتگی است، به همین دلیل لازم است برای ایجاد ضریب ایمنی هنگام کار با لوازم الکتریکی، حتما از سیم ارت روکش دار استفاده شود.
استاندارد سیم ارت
رعایت استانداردهای فنی در انتخاب و نصب سیم ارت، نقش بسیار مهمی در حفظ ایمنی افراد و عملکرد پایدار سیستمهای الکتریکی دارد. استانداردها تعیین میکنند که چه نوع کابل ارتی، با چه ویژگیهایی باید در پروژههای ساختمانی، صنعتی یا تجاری مورد استفاده قرار گیرد.
یکی از مهمترین مرجعها در این زمینه، استاندارد IEC 60364 است که بهطور مشخص ضوابط مربوط به سیمکشی حفاظتی را بیان میکند. در ایران نیز سازمان استاندارد با انتشار ISIRI 11007 الزامات لازم برای نصب سیم ارت را مشخص کرده است. طبق این استاندارد، هادی ارت باید دارای مقاومت مکانیکی مناسب، رنگ عایق سبز و زرد، و جنس مس یا آلومینیوم خالص باشد.
برای نصب اصولی، سطح مقطع سیم ارت باید بر اساس جریان اتصال کوتاه و زمان قطع کلید ایمنی انتخاب شود. همچنین در پروژههایی که خطر ضربه، رطوبت یا خوردگی وجود دارد، استفاده از کابلهای با روکش مقاوم توصیه میشود. عایق استفادهشده باید در برابر دما و اشعه مقاوم باشد تا در طول زمان خاصیت حفاظتی خود را از دست ندهد.
استفاده از کابل ارت استاندارد، تضمینکننده عملکرد ایمن و بلندمدت تجهیزات برقی است و از بروز حوادث ناگهانی جلوگیری میکند.
کاربرد سیم ارت
سیم ارت به معنای سیم اتصال به زمین است در واقع این سیم برای رعایت اصول ایمنی و به منظور ممانعت از ایجاد برق گرفتگی در افراد کاربرد دارد. نشتی جریان برق در وسایل الکتریکی ممکن است در اثر عوامل متعددی مانند ضربات فیزیکی، له شدگی، پوسیدگی سطح عایق، رطوبت، لخت بودن قسمتی از رسانا، گرد و غبار و عوامل متعدد دیگری به وجود آید. اگر این نشتی جریان برق به سطح بیرونی وسایل برقی منتقل گردد؛ به محض اولین تماس دست یا بدن با این وسایل الکتریکی؛ حادثه برق گرفتگی اتفاق میافتد. در این جاست که برای ممانعت از خطر برق گرفتگی افراد از ارت استفاده میشود.
لازم به ذکر است که بگوییم مشخصات سیم اتصال به زمین و عملکرد کابل ارت درساختمان که در پریزها قابل مشاهده و استفاده است. به این طریق میباشد که اگر در سیم فاز خرابی پیش بیاید؛ مثلا بدنه سیم فاز خورده شده باشد. میتواند باعث اتصال شده و حتی باعث سوختن سیم کشی گردد. ولی وجود سیم یا کابل ارت مانع از چنین اتصالاتی شده و به نوعی جایگزین سیم منفی میگردد و برق سیم مثبت را به سمت خروجی هدایت میکند. تا اتصال و برق گرفتگی بر اثر خرابی سیم فاز در سیستم سیم کشی ساختمان اتفاق نیفتد. اگر کابل ارت نباشد مشکلات فراوانی ممکن است از نظر الکتریکی پیش بیاید که در ساختمانهای قدیم شاهد چنین حوادثی بوده ایم. برای همین است که در سیستم سیم کشی که امروزه چه برای ساختمانها و چه برای دستگاههای برقی وجود دارد این سیم حتما مورد استفاده قرار میگیرد. و در همین ابتدا در طراحی در نظر گرفته میشود تا مشکلات برقی اعم از اضافه بار و یا اتصالات را به حداقل برساند و مانع از حوادث گردد.
سیم ارت ساختمان
در سیم کشی ساختمانها سیم ارت بسیار حائز اهمیت میباشد. چرا که از برق گرفتگی و یا بروز حوادث جلوگیری میکند. برای سیم کشی ارت در ساختمان باید از تجربه و شناخت کافی بهره ببرید. گفتنی است که در حالت کلی نصب به دو صورت در ساختمانها انجام میشود. صورت اول نصب به صورت زمین عمقی، حالیت دوم نصب کابل ارت به صورت زمین سطحی میباشد. در حالت دوم نسبت به حالت اول دغدغه اجرایی کمتری دارد. و به چندین طریق مانند شعاعی، مختلط، شبکهای و… اجرا میشود. گفتنی است که نصب این سیم به صورت زمین عمقی یکی از روشهای پرکاربردی است که از آن برای نصب ارت کنتور برق ساختمانها استفاده میشود.
سیم ارت کولر به کجا وصل می شود؟
کولر باید دو یک سیم ورودی سه رشتهای و یک سیم خروجی ۵ رشتهای وجود داشته باشد. در مجموع دو کابل در پشت کلید کولر خواهیم داشت. به یاد داشته باشید که سیمهای زرد رنگ و یا سبز رنگ به عنوان سیمهای ارت شناخته میشوند. و باید به ارت کولر نهایتا نصب شوند. دقت کنید که سیمهای ارت رنگ متفاوتی دارند به طور مثال مشکی اما با این وجود یک نوار زرد و یا سبز بر روی روکش سیم نوع ارت بودن آنها مشخص شده است. باید بدانید که اگر کولر آبی شما به ارت مجهز نیست حتما باید سیم زمین به بدنه کولر اتصال داده شود.
سیم ارت لباسشویی را به کجا وصل کنیم؟
در حقیقت ممکن است که برای شما اتفاق افتاده باشد مادامی که از لوازم برقی خانگی استفاده میکنید. با لمس دستگاه مور مور شدن و برق گرفتگی ضعیفی را در خود احساس نمایید. وسایلی از جمله ماشین لباس شویی و یا یخچال و … در اصل این امر به دلیل جریان برگشتی برق ضعیف به بدنه دستگاه اتفاق خواهد افتاد. که به خودی خود برای بدن انسان خطر برق گرفتگی را به همراه نخواهد داشت. اما علت این امر آن است که دستگاههای الکترونیکی در بخش مدار خود به منظور تخلیه بار اضافی از یک سیم رسانا متصل به زمین استفاده خواهند نمود.
در دستگاههایی مانند ماشینهای لباسشویی این سیم در داخل بدنه دستگاه تعبیه شده است. و از آنجا که محل قرارگیری ماشینهای لباسشویی بر روی زمین خواهد بود به این ترتیب بار الکتریکی اضافه وارد زمین خواهد شد. اما گاهی به دلیلعدم صحت سیم ارت داخلی ماشینهای لباسشویی مجبور به سیم کشی بیرونی اتصال به زمین خواهیم بود. که گاها به علتعدم توجه به سیم کشی صحیح اتصال زمین خطرات جدی گریبان گیرمان خواهد شد.
مشخصات سیم ارت
رنگ سیم ارت
باید اشاره کنیم که این معمولا به دلیل این که جریان برقی ندارد بدون عایق میباشد در صورتی که جعبهی پریز سیمی با عایقی به رنگ سبز مشاهده نمودید این سیم میتواند ارت باشد.
سایز سیم ارت
در این قسمت برای نمره سیم ارت در ساختمان و تعیین سطح مقطع و گفتنی است که در ارتباطات با مدارهایی با سطح مقطع هادی فاز تا ۴ میلی متر مربع اگر که هادی حفاظتی پیای همراه مدار نباشد. و به طور جداگانه کشیده شده باشد سطح مقطع آن نباید از مقدار زیر کمتر باشد. اگر که هادی حفاظتی از حفاظت مکانیکی لازم برخوردار باشد: ۲٫۵ میلی متر مربع اگر که هادی حفاظتی از حفاظت مکانیکی مورد نیاز برخوردار نباشد: ۴ میلی متر مربع
نحوه کارکرد
گفتنی است که نحوه کار کرد اینگونه میباشد که این سیم باعث جلوگیری از برق گرفتگی میشود. در مدارات الکتریکی ممکن است نشتی به وجود بیاید، این نشتی جریان برق ممکن است توسط اجسام هادی یا رسانا به سطح بیرونی وسایل الکتریکی و الکترونیکی منتقل شود. به طوری که با دست زدن به آنها جریان الکترسیته به بدن اراد منتقل شود. برای جلوگیری از این کار باید فلزات هادی مربوط به وسایل الکتریکی را از طریق یک سیم به زمین متصل کرد.
انواع سیم ارت
سیم ارت مفتولی
(تکرشتهای یا خشک)
این نوع سیم تنها از یک رشته ضخیم مسی یا آلومینیومی تشکیل شده و مقاومت مکانیکی بالایی دارد. سطح مقطع یکنواخت و سختی فیزیکی زیاد، این سیم را مناسب برای نصب در مسیرهای صاف، تابلوهای توزیع برق و اجرای چاه ارت میکند.
در تابلوهای برق ساختمانها، هنگام اتصال به شینه ارت یا همبندی ارت اصلی استفاده میشود. مهمترین ویژگی این نوع سیم، عدم انعطافپذیری است که آن را برای فضاهای پیچیده یا داکتهای انعطافپذیر نامناسب میکند. در پروژههایی که نیاز به استحکام بالا و عدم حرکت سیم وجود دارد، انتخاب اول خواهد بود.
سیم ارت افشان
(چند رشتهای)
سیم افشان از رشتههای نازک مسی بههم تابیده تشکیل شده که انعطافپذیری بالایی را فراهم میکند. این نوع سیم ارت بهدلیل نرمی بالا، برای مسیرهایی با زوایای خمشده، فضاهای تنگ یا مکانهایی که امکان ارتعاش وجود دارد بسیار کاربردی است.
در سیمکشی داخلی ساختمان، سیستمهای ارت موقت، جعبه تقسیمها و تجهیزات الکترونیکی خانگی مانند کامپیوتر، یخچال یا تلویزیون استفاده میشود. حملونقل آسان، نصب راحت و قیمت متعادل از مزایای دیگر این نوع سیم است. البته بهدلیل حساسیت بیشتر در برابر فشار یا کشش، برای فضاهای صنعتی پرتنش مناسب نیست مگر اینکه دارای روکش محافظ باشد.
سیم ارت نیمهافشان
این نوع، ترکیبی از ویژگیهای سیمهای مفتولی و افشان است. دارای چند رشته ضخیمتر و سفتتر از افشان، اما نرمتر از مفتولی است. این ترکیب باعث شده تا سیم نیمهافشان هم مقاومت فیزیکی قابلقبولی داشته باشد و هم نصب آن در فضاهای نیمهپیچیده راحتتر باشد.
برای پروژههایی که نه خیلی انعطاف میخواهند و نه کاملاً سخت هستند، مانند سیمکشی تابلو برقهای صنعتی یا سیستمهای ارتینگ متوسط، انتخاب مناسبی بهشمار میرود. قیمت آن معمولاً بین مفتولی و افشان است.
سیم ارت روکشدار
در فضاهایی که شرایط محیطی خشن است، مانند محیطهای مرطوب، صنعتی یا در معرض مواد خورنده، استفاده از سیم ارت بدون روکش ریسک بالایی دارد. در این موارد، سیم ارت با روکش PVC، لاستیکی یا XLPE مورد استفاده قرار میگیرد.
این روکش مانع تماس مستقیم سیم با هوا یا مواد خارجی شده و از خوردگی، پوسیدگی یا اتصال ناخواسته جلوگیری میکند. سیمهای روکشدار معمولاً در کانالهای برق باز، پشتبامها، کارخانهها و فضاهای باز بیرونی مورد استفاده قرار میگیرند. همچنین در تأسیسات برقی که کابلها ممکن است در تماس با انسان یا سایر تجهیزات قرار گیرند، وجود روکش الزامی است.
در تابلوهای برق ساختمانها، هنگام اتصال به شینه ارت یا همبندی ارت اصلی استفاده میشود. مهمترین ویژگی این نوع سیم، عدم انعطافپذیری است که آن را برای فضاهای پیچیده یا داکتهای انعطافپذیر نامناسب میکند. در پروژههایی که نیاز به استحکام بالا و عدم حرکت سیم وجود دارد، انتخاب اول خواهد بود.
سیم ارت بدون روکش
در پروژههایی که سیم مستقیماً درون خاک دفن میشود، مانند اجرای چاه ارت یا اتصال به الکترودهای زمین، از سیم ارت بدون روکش استفاده میشود. این نوع سیم معمولاً از جنس مس آنیلشده با خلوص بالا تهیه میشود تا هم رسانایی خوبی داشته باشد و هم در برابر خوردگی مقاومت کند.
نکته مهم در مورد این نوع سیم، انتخاب محل مناسب دفن و استفاده از ترکیبات خاکی مانند بنتونیت برای بهبود هدایت زمین است. چون روکش ندارد، در برابر عوامل محیطی آسیبپذیرتر است و باید در عمق مناسب و دور از آبهای سطحی یا ضربه فیزیکی نصب شود.
در سیمکشی داخلی ساختمان، سیستمهای ارت موقت، جعبه تقسیمها و تجهیزات الکترونیکی خانگی مانند کامپیوتر، یخچال یا تلویزیون استفاده میشود. حملونقل آسان، نصب راحت و قیمت متعادل از مزایای دیگر این نوع سیم است. البته بهدلیل حساسیت بیشتر در برابر فشار یا کشش، برای فضاهای صنعتی پرتنش مناسب نیست مگر اینکه دارای روکش محافظ باشد.
سیم ارت شیلددار
(دارای پوشش فلزی)
در برخی موارد، تنها اتصال به زمین کافی نیست. تجهیزاتی که حساس به نویزهای الکترومغناطیسی (EMI) یا فرکانسهای بالا هستند، نیاز به سیم ارت با شیلد فلزی دارند. این نوع سیم دارای لایهای از فویل یا بافت فلزی مسی است که بهصورت محافظ الکترومغناطیسی عمل میکند.
معمولاً در شبکههای کامپیوتری، تجهیزات مخابراتی، سیستمهای صوتی و آزمایشگاههای پزشکی و صنعتی کاربرد دارد. نصب این نوع سیم باید با دقت بالا انجام شود تا شیلد به درستی به زمین متصل شود و نقش حفاظتی خود را ایفا کند.
برای پروژههایی که نه خیلی انعطاف میخواهند و نه کاملاً سخت هستند، مانند سیمکشی تابلو برقهای صنعتی یا سیستمهای ارتینگ متوسط، انتخاب مناسبی بهشمار میرود. قیمت آن معمولاً بین مفتولی و افشان است.
مزایای خرید سیم ارت
شاید از خود بپرسید که استفاده کردن از سیم زمین چه مزایایی را به دنبال خواهد داشت ؟ و یا اگر از سیم ارت استفاده نکنیم به چه مشکلاتی بر خواهیم خرد؟ در پاسخ به این سوالات شما باید بگوییم که در صنعت برق الکترونیک کابل ارت، سیم اتصال به زمین می گویند. به عبارتی یکی از مزیت های این است که بهترین روش برای جلوگیری از برق گرفتگی می باشد به همین علت است که آن ها را در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می دهند. مزیت دومی که سیم های ارت دارند این است که محافظت از جان افراد و تجهیزات الکتریکی می باشد. استفاده از سیم ارت باعث می شود که جریان برق به صورت یکنواخت در سر تا سر مدار توزیع شود و این امر از نشت جریان الکتریکی جلوگیری می نماید که به آن تثبیت سطح ولتاژ نیز می گویند.
سیم یا کابل ارت می تواند که از آسیب و حادثه و یا مرگ جلوگیری شود به عبارت ساده تر یک سیستم الکتریکی غیر امن، می تواند منجر به ایجاد حوادث جبران ناپذیر برای افراد به هنگام کار و یا تعمیر وسایل برقی شود. اضافه جریان نیز می تواند موجب وقوع آتش سوزی و خسارت های مالی بسیاری گردد. در نهایت باید بگوییم که هدف از راه اندازی کردن سیستم ارت در ساختمان های تجاری و یا مسکونی عبارت است از بررسی روش های عملی ایجاد زمین حفاظتی برای ساختمان های موجود و ساختمان هایی که در دست اجرا هستند جلوگیری از حوادث ناشی از برق گرفتگی و آتش سوزیهای ناشی از جریان های نشتی و خطرات ناشی از صاعقه می باشد.
سیم ارت تیر برق
برای کارهای مختلفی از ارتینگ استفاده میشود که اشتراک بین همه آنها اتصال به زمین است. استفاده از سیستم ارتینگ در چهار دسته حفاظتی، ایمنی، عملیاتی و حفاظت از صاعقه است که بر خلاف تفاوتی که دارند، همگی جزئی از سیستم ارتینگ هستند. قسمت مهمی از خطوط توزیع برق، مربوط به ارت است که در صورتی روی ساختار خط برق، نصب شود، باعث ایجاد یک منطقه امن خواهد شد.
ارتینگ تیر برق با خنثی کردن جریانهای معیوب، اتصال کوتاه و یا صاعقه، مسیری آسان و فوری را با استفاده از یک هادی محافظ با کمترین آسیب برای انتقال جریان به زمین را ایجاد میکند. در صورتی که سیستم ارتینگ در یک سازه مثل تیر برق به درستی اجرا شود، افرادی که با خطوط برق سر و کار دارند، از جراحت یا ضربههایی ممکن در جریان اتصال کوتاه در امان میمانند. ارتینگ تیر برق، باعث میشود که بر خلاف برخورد صاعقه یا اتصال کوتاه، برق بدون اختلال را برای قسمتهای مختلف فراهم کند. به این ترتیب در نوسانات ولتاژ بالا، زمانی که صاعقه تخلیه میشود، تیرهای برق، خطوط برق، دستگاهها و پرسنل ایمن هستند.
لزوم استفاده از ارتینگ
معمولا در دستگاهها ولتاژ اضافهای در بدنه تولید میشود و باعث میشود که به دستگاهها و افراد آسیب برساند. به همین دلیل سیمهای ارت را مورد استفاده قرار میدهند پس به عبارتی برای محافظت از افراد و لوازم و تجهیزات الکتریکی مورد استفاده قرار میگیرند. گاهی اوقات خطرات ناشی از صاعقه با دکلهای کامپیوتری و یا ولتاژهای خیلی اضافه باید که خنثی شوند. به همین دلیل است که سیستم ارتینگ برای حفاظت از تجهیزات مورد استفاده قرار میگیرد و بسیار لازم و ضروری به نظر میرسد. فراموش نکنید که با افزایش استفاده از سیستمهای دیجیتال و حساس، بازنگری در طراحی، نصب و نگهداری سیستم ارتینگ ضروری و لازم میباشد.
در حالت کلی هدف استفاده از سیم ارت عبارت است از: حذف ولتاژ اضافی، جلوگیری از ولتاژ تماسی، جلوگیری از ولتاژهای ناخواسته و صاعقه، اطمینان یافتن از قابلیت کار الکتریکی، یک شرایط ایده ال را برای کار فرام مینماید، برقراری حفاظت و ایمنی وسایل و تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی و … میباشد. به همین علت است که سیستم ارتینگ در زندگی ما نقش بسیار مهمی دارد.
جدول سطح مقطع سیم ارت بر اساس سطح مقطع سیم فاز و نوع نصب
سطح مقطع سیم فاز (میلیمتر مربع) | حداقل سطح مقطع سیم ارت (میلیمتر مربع) در سیمکشی توکار (فلزی) | حداقل سطح مقطع سیم ارت (میلیمتر مربع) در سیمکشی روکار (غیرفلزی) | توضیحات کاربردی |
1.5 | 1.5 | 1.5 | برای روشنایی خانگی یا دفاتر کوچک مناسب است |
2.5 | 1.5 | 2.5 | مناسب برای پریزهای برق و مدارهای فرعی |
4 | 2.5 | 4 | استفاده در مدارهای پریزهای قویتر یا دستگاههای کوچک صنعتی |
6 | 4 | 6 | برای مدارهایی با مصرف بالاتر مانند کولر گازی |
10 | 6 | 10 | مناسب برای تابلوهای برق طبقه یا تغذیه وسایل سنگین |
16 | 10 | 16 | استفاده در تغذیه اصلی یا تابلو برق اصلی |
25 | 16 | 16 | مناسب برای کابلهای اصلی با بار بالا |
35 | 16 | 16 | در سیستمهای صنعتی یا مجتمعهای بزرگ قابل استفاده است |
50 | 25 | 25 | در پروژههای صنعتی، کارخانجات، یا ساختمانهای بلند |
70 | 35 | 35 | در مدارهای توزیع با ظرفیت بالا |
95 | 50 | 50 | نیاز به طراحی خاص برای ارت و حفاظت دقیقتر |
120 | 70 | 70 | در تأسیسات با بار بسیار سنگین مانند نیروگاههای کوچک |
150 | 70 | 70 | معمولاً در سیستمهای توزیع اصلی برق صنعتی |
185 | 95 | 95 | استفاده در مجتمعهای مسکونی بزرگ یا تاسیسات نظامی |
240 | 120 | 120 | طراحی ویژه و محاسبات اختصاصی مورد نیاز است |